BI en Datawarehouse-ontwikkeling

Met behulp van integraal inzicht op de relevante gebieden, helpen wij onze klanten om fundamenteel de juiste keuzes te maken. Data is hierbij het sleutelwoord. Hot ITem trekt dan ook de beste dataspecialisten van Nederland aan om deze data te vertalen naar waardevolle inzichten.

Binnen het vakgebied BI- en DWH-ontwikkeling hebben we drie primaire projectrollen gedefinieerd. Het kan goed zijn dat je nog niet alle aspecten van een bepaalde rol beheerst. Dat is geen probleem, binnen Hot ITem krijg je alle ruimte om je kennis up-to-date te krijgen en te houden. Daarnaast zijn de rollen niet vastomlijnd en kun je dus ook andere facetten oppakken die je leuk lijken.

BI-Specialist

Als BI-specialist bij Hot ITem ben je zowel functioneel als technisch onderlegd. Je vraagt de informatiebehoefte uit bij de klant en vertaalt deze naar functionele specificaties en mock-ups. Daarnaast ontwikkel je met een of meerdere BI-tools dashboards en rapportages. Je valideert de definities aan de hand van echte data, past de standaarden toe op het gebied van interaction design. Na de testfase begeleid je de gebruiker(s) bij de acceptatietest en implementeer je de oplossing.

In deze rol is het mogelijk om door te groeien naar een senior met een functioneel of technisch specialisme. De rol blijft dan sterk op de praktijk en hands-on gericht. Het past bij Hot ITem om veel van deze praktisch ingestelde vakspecialisten te hebben. Daarom hoef je ook niet van functie te veranderen (consultant of manager) om te groeien in kennis en beloning.

Als senior met een technisch specialisme onderscheid je je doordat je als technisch projectleider, coach of expert optreedt. Als senior met een meer functioneel specialisme ben je in staat om op directieniveau te sparren en de besturing te verbeteren door de realisatie en implementatie van concrete BI-oplossingen.

DWH-specialist

Als DWH-specialist bij Hot ITem ben je vooral technisch onderlegd en heb je, naast diepgaande backroom-kennis, ook verstand van de frontroom. In nauwe samenwerking met de BI-specialist vertaal je de rapportage- en analysebehoefte naar een goed datafundament. Je ontwikkelt, documenteert en test (datatechnisch) datawarehouses met standaard ETL- en DBMS-software.

Binnen Hot ITem wordt ontwikkeld onder architectuur, maar de richtlijnen van de klant zijn vaak leidend. Het is dan ook belangrijk om gedegen kennis te hebben van functionele en technische datamodellering, DWH-concepten en ontwikkeltools zodat je je als professional naar de klant kunt onderscheiden.

Als senior DWH-specialist voer je diepgaande bronanalyses uit waarbij je de brondata relateert aan bedrijfskundige klantprocessen. Je treedt op als technisch projectleider, coach of expert. Daarnaast werk je samen met architecten om een architectuur af te stemmen en te verrijken op basis van inzichten tijdens de ontwikkelfase. Je kunt als senior zelfstandig worden ingezet bij een klant van Hot ITem omdat je het hele spectrum van het DWH-domein afdekt.

DWH-architect

Als DWH-architect bij Hot ITem heb je de helicopterview bij complexe DWH-trajecten en zorg je voor samenhang en structuur. Je stelt de doelarchitectuur en roadmap op in samenwerking met de business (prioriteiten), de programmanager (opdracht, scope en uitgangspunten), eventuele andere architecten (standaarden) en het technisch team. Je bewaakt dat er wordt ontwikkeld onder architectuur, zet standaarden bij de klant neer, onderhoudt het EDW-model en de roadmap (aansluiting functionele specificaties op ontsluiting bronnen) en zorgt dat de juiste tooling wordt ingezet/gemaakt voor ontbrekende gegevens, het onderhoud van stamtabellen en Master Data Management. Als autoriteit op je vakgebied is het belangrijk dat je de DWH-oplossing aan verschillende doelgroepen kunt uitleggen.